Categories
Meninger

Status på vintervinduet med Jesper Simoni

Datoen siger 23 januar 2021, vejret er trist og gråt. Omtrent lige så trist og gråt som AaBs transfervindue indtil videre. Rygter vedrørende AaB spillere er der nok af, men der er alle sammen spillere som er på vej væk. Dags dato er det kun Kasper Pedersen, som officielt har takket af for at drage mod Esbjerg, men også spillere som Jores Okore og Magnus Christensen rygtes væk. Samtidig florere der et rygte om, at der også er interesse for Pedro Ferreira, noget der ikke kan komme som den helt store overraskelse. 

I den lidt mere kuriøse ende, har AaB sendt den 16 årige U19 målmand Theo Sander til Juventus. I første omgang er der tale om en prøvetræning, men rygterne vil, at Juventus skulle stå klar med et bud på den unge mand på 2 millioner euro. Rygterne er i hvertfald så kraftige, at AaB har set sig nødsaget til, at bringe en fondsbørsmeddelelse, nok mest af alt fordi man frygter at få en sag på nakken, som tilfældet var, da man undlod at orientere fondsbørsen i tide, i forbindelse med salget af Christian Bassogog.

De sidste par dage er der også blevet meldt om stor interesse for den unge Lukas Klitten. Det er den danskerglade italienske klub Sampdoria, som angiveligt skulle være klar til at hente Klitten i dette transfervindue, for at undgå konkurrence til sommer, hvor Klittens kontrakt står til at udløbe. 

Der er altså nok med rygter om spillere på vej væk, men hvad med den anden vej? Her 9 dage før transfervinduet lukker i, er eneste tilføjelse til AaB truppen, Daniel Granli, hvis frikøbsklausul man valgte at indløse hos svenske AIK fra Stockholm. Det føles ikke som en rigtig transfer, gør det? 

Sportschef Inge André Olsen blev i sin 9 årige periode som sportschef i Stabæk, kendt for at være en flittig mand, når det kom til at hente transfers ind til klubben. Mere end 70 spillere nåede Olsen at hente til Stabæk. Sommerens transfervindue, eller efterårets om man vil, viste også at Inge André havde fyldt blæk på fyldepennen. Den ene spiller efter den anden blev hentet ind, nogen med mere succes end andre. Derfor kan jeg godt forstå, at mange AaB fans efterhånden er ved at blive en anelse utålmodige.

9 dage resterer der som sagt, af vinterens  transfervindue og spørgsmålet er nu, hvad  vi kan forvente der kommer til at ske på indkøbsfronten i AaB. Lad det være sagt med det samme; jeg kommer ikke til at nævne nogle specifikke spillernavne, som jeg synes AaB bør gå efter. Hvis man skulle komme med er realistisk bud på indkommende spillere, ville det kræve at man hackede AaBs analytiker Jim Holm Larsens computer eller fik tilsnusket sig afgang til Inge Andrés Excel ark over mulige handler. Mine færdigheder indenfor hacking er desværre ikke gode nok til, at det er en mulighed. Derfor blive vi nød til at se lidt på de positioner hvor det virker mest realistisk, at AaB vil forsøge at forbedre sig. Nogle positioner er selvsagt mere kritiske end andre.

Der er ingen grund til ikke at starte med elefanten i rummet. Vi mangler en angriber! Det kræver ikke den store analytiske baggrund, for at kunne se, at den er helt galt oppe foran. AaB råder pt over to reelle angribere. Tom van Weert, som i øjeblikket ikke ville kunne score, om så keeperen var blevet betalt for at lade bolden gå ind, og så unge Tim Prica, hvis selvtillid på banen, ligner undertegnets, da han i den samme alder, skulle forsøge sig hos det modsatte køn. Absolut idéforladt, selvtillidsløst og ikke mindst forkrampet. Han vil så gerne, men intet lykkes for ham. Heldigvis er han en ung knægt, og hvor selvtilliden virker ikke-eksisterende inde på banen, så virker det modsat til, at den ikke fejler noget udenfor. Han skal have tid, han skal have ro og så skal han aldrig mere sammenlignes med sin far – I hvertfald ikke før han har banket +10 kasser ind på en sæson.

Inge André fortæller, at de arbejder på at tilføre en angriber til truppen, og at det skulle være lige op over. Det bliver spændende at se, hvilken type han finder frem og ikke mindst hvilken type der vil passe bedst ind i den måde, som AaB træner Martí Cifuentes vil spille på.

Af andre positioner som AaB bør overveje at kigge på, synes jeg at backerne er de mest oplagte. Hvis rygterne taler sandt, og Lukas Klitten forlader os, så skal der en erstatning ind på venstre backen. Samtidig bør man også overveje, om man ikke har brug for et alternativ til Kristoffer Pallesen på højre back. Jeg er med på at man ofte har benyttet Frederik Børsting dernede, når det har været nødvendigt. Men lad os være helt ærlige, Børsting er ingen højre back. Der har også været snak om, at Daniel Granli kan dække den position, det har vi endnu tilgode at se i AaB trøjen. Med det in mente, anser jeg det som værende mindre sandsynligt at man arbejder på at hente en ny mand i på den position, med mindre Henrik Dalsgaard selvfølgelig skulle være interesseret i at komme hjem. Jeg anser det ikke som fuldstændig umuligt, men realistisk set, så sker det tidligst til sommer, og selv der kan jeg godt tvivle på, at han er helt klar til at komme hjem.

På den centrale midtbane er AaB dækket godt ind, når alle mand er klar. Ferreira, Fossum og Hiljemark skriger af klasse. Jeg synes stadig der er et lidt for stort spring ned til de næstbedste, hvilket er spillere som Kakeeto og Højholt. Jeg har dog store forventninger til, at Højholt med minutter nok i benene, nok skal udvikle sig til en god AaB spiller, og skulle AaB modtage er bud på Ferreira som de ikke kan sige nej til, så bør man give Højholt chancen.

På fløjene er vi også dække fint ind, når alle mand er klar. Desværre har en spiller som Lucas Andersen været lidt for ofte skadet, det sidste års tid. Den direkte afløser for Lucas i den nuværende trup er til at overse. Oliver Klitten har flere gange fået chancen, men har endnu tilgode at gribe den. Han virker heller ikke som en spiller som AaB tror fuldt og fast på, på nuværende tidspunkt, hvilket en udlejning i efteråret også bekræftede. På højrekanten har Kasper Kusk spillet en af sine bedre halvsæsoner, og en Kusk i spillehumør bør være en sikker starter for AaB, så heller ikke her ser jeg AaB reagere.

Lidt utraditionelt slutter jeg af ved målmandsposten. Som tingene er nu, kommer AaB ikke til at hente en ny keeper ind, men tingene kan hurtigt ændre sig, skulle man modtage et acceptabelt bud på Jacob Rinne. Sker det, står Andreas Hansen klar i kulissen. Andreas har ved flere lejligheder bevist, at han har klar til at tage over, så det vil være en reservekeeper man skal ud og kigge på, skulle Rinne blive solgt.

Spændende bliver det i hvertfald, hvad de sidste dage af transfervinduet bringer. Én ting er dog nok sikkert – Der bliver sagt mere farvel og tak for denne gang, end velkommen til, når AaB og resten af superligaen lukker transfervinduet mandag d. 1 februar.