Categories
Meninger

Jesper Simoni: Hvem bliver den næste AaB træner?

Dette her indlæg er lavet af Jesper Simoni: Torsdag formiddag d. 29 oktober, måtte de fleste nordjyder og andet godtfolk med AaB i hjertet, lige trække vejret ekstra dybt, da nyheden om, at AaBs cheftræner Jacob Friis havde valgt at opsige sin stilling i AaB, for at hellige sig sin familie. En beslutning som man i øvrigt kun kan have den dybeste respekt for, med tanke på hvad familien Friis har været igennem det sidste år.

Da chokket lige så stille var ved at bundfælde sig, stod næste bekymring klar; Hvem skal overtage cheftrænerposten nu?
Det har jeg forsøgt at kigge lidt nærmere på. Allerede nu vil jeg godt komme med en lille disclaimer. Jeg kommer ikke til at bringe nye navne på bordet. Jeg kommer dog til at nævne en kontroversielt kandidat, som vil få de fleste nordjyder til at spørge sig selv, om jeg dog fuldstændig har tabt sutten? Bare rolig, det har jeg ikke.. Men kandidaten skal nævnes!
Mange navne har allerede været nævnt som mulige aftager for Friis, og jeg vil fokusere på de helt åbentlyse, udelukkende vurderet ud fra historik og spilfilosofi.

Ståle Solbakken
Vi kan lige så godt få det overstået med det samme. Der findes ikke en ekspert her i landet, som ikke allerede har bragt tidligere AaB profil og FCK træner Ståle Solbakkens navn i spil. Det er helt naturligt at nævne en arbejdsløs Solbakken, når listen over kandidater skal laves. Når jeg sidder laver listen med plus og minus, og har tidligere Solbakken udtalelser med i vurderingen, så kan jeg kun finde én ting der skulle tale for, at AaB og Ståle vil være et godt match. Det plus er ikke overraskende, at Ståle er tidligere spiller og profil i AaB, men så stopper det også der. Der er absolut intet andet der taler for, at Ståle skulle være interesseret i AaB, og der burde heller ikke være noget fra AaBs side der talte ret meget for, at hente en træner ind som Ståle, med den profil som han nu engang har. Da Ståle forlod AaB tilbage i 2000 var det bestemt ikke som en folkehelt i det nordjyske. Én ting var, at han tog skiftet til FCK, noget helt andet var måden som han valgte at få gennemtrumfet skiftet på. Kønt var det ikke. Solbakken er utvivlsomt den mest succesfulde træner, målt på trofæer og international succes, den bedste danske fodboldrække har set, og netop derfor er det en yderst dyr Herrer som AaB i sin nuværende økonomiske form, slet ikke bør overveje at sprænge banken for at få. Der er intet der taler for, at AaB er en stor nok klub for Solbakken, noget han i øvrigt direkte har fortalt Lynge Jakobsen, da denne på et tidpunkt spurgte ind til, om Ståle kunne være interesseret i at træne AaB. Dette endda før den kolossale succes som han efterfølgende fik i FCK. Der er intet der har ændret sig der. AaB er stadig et middelmådigt hold med pil op, målt på placeringer og økonomi. En anden ting der taler i mod valget af Ståle, er hans spilfilosofi. Ståle har alle dage sværget til en klassisk 4-4-2 med hurtige fløje og et ordentligt lokum på toppen. Det er så langt fra hvad AaB praktiserer nu og som klubben er ved at implementere hele vejen ned igennem ungdomsrækkerne. Jeg kan med andre ord slet ikke se, at AaB og Ståle Solbakken skulle være et match, og det vil i øvrigt også undre mig, hvis Ståle Solbakken ikke havde tilbud fra og ambitioner om, at komme til langt større Herregårde, end hvad Hornevej i det østlige Aalborg kan tilbyde.

Kjetil Knutsen
Den nuværende succestræner i norske Bodø/Glimt bør og skal også være på den liste over mulige AaB trænere, som sportschef Inge André Olsen har til at ligge i sin skrivebordsskuffe! Kjetil Knutsen har gjort kometkarriere i den norske Elitedivision, hvor han sidste år førte Bodø/Glimt til en flot sølvmedalje, som samtidig sikrede ham titlen som Årets træner i Eliteserien. Den 2. plads har Knutsen og Bodø/Glimt i år, på smukkeste vis, udskiftet med en 1. plads og dermed på vej mod sten sikkert guld, i en af de mest overbevisende præstationer man har set oppe i Norge i mange år. Efter 23 runder ligger Bodø/Glimt nummer 1 med hele 16 point ned til andenpladsen. 20 sejre 2 uafgjorte og kun et enkelt nederlag er det indtil videre blevet til. Målscoren hedder 76-27. Det vidner om en træner, som virkelig tænker offensivt, og hvem kan ikke lide det? Knutsen er kendt for sit høje pres, noget som AaB igennem de sidste sæsoner har praktiseret.. Nogle gange mere heldigt end andre. Knutsen går ikke på kompromis med sin spillestil, en spillestil der 1:1 passer ind i den måde som AaB gerne vil spille fodbold på. Dommen bør være klar! Knutsen er manden der bør få chancen for at føre AaB helt op i toppen af dansk fodbold! Så burde det trænerproblem være løst, men så simpelthen er det desværre nok ikke. Knutsens resultater er noget der vækker genklang ude i Europa, og på den baggrund kan det være svært at overbevise ham om, at danske AaB bør være næste stop for ham. Det er i hvertfald her at norske Inge André skal skrue op for den norske dialekt og charme, hvis det skal lykkes. Næste problem er økonomien. Knutsen har kontrakt i Bodø/Glimt frem til udgangen af juni 2022. Det betyder at AaB skal have tegnedrengen frem, hvis de skal overbevise Bodø/Glimt om, at de skal lade deres mestertræner gå før tid. Om det er realistisk at blive enige med Bodø/Glimt skal jeg lade være usagt, da min viden simpelthen ikke rækker til, hvad norske mestertrænere kan købes fri for. Lige som tilfældet var med Ståle Solbakken, så har jeg også min tvivl i forhold til, om AaB er stor nok for Kjetil Knutsen, når han er klar til at tage det næste skridt. Der er kun én måde at finde ud af det på, nemlig at spørge manden selv.

Peter Feher
AaBs vikarierende cheftræner, som nornalt vis gør sig som assistenttræner eller First Team Coach om man vil, skal også nævnes som et bud. Måske endda et seriøst bud. Rigtig meget taler for, at Feher kan være manden, som fremadrettet kan komme til at stå i spidsen for Hele Nordjyllands Hold. Fehers profil passer perfekt ind i AaBs tankegang. Det er lige fra fokus på talentarbejde til foretrukken formation til udtrykket på banen. Og så kunne vi egentlig bare stoppe her og stikke Feher en 3 årig kontrakt og så ellers fortsætte med arbejdet. Så simpelthen er det dog næppe. Der er ingen tvivl om, at Feher kan gøre det meget svært for Inge André at komme uden om ham. Vinder han de kampe som han får lov at stå i spidsen for, så er det oplagt at fortsætte med Feher. Der er dog også ting der taler i mod. Fehers erfaring som træner i landets bedste række, er til at overse. Kampen mod Brøndby var Fehers første som cheftræner i Superligaen. Han har tidligere, med noget blandet succes, stået i spidsen for 1. divisionsklubberne Hellerup IK (HIK) samt FC Helsingør. Langt mere interessant er hans tid i FC Nordsjælland, hvor Feher tidligere har ført klubbens U19 hold frem til DM guld. Ud over det har han været First Team Coach samt assistenttræner under nuværende landstræner Kasper Hjulmand. Når man banker lidt på vandrørende i det nordsjællandske fodboldlandskab, så finder man kikke én der har noget negativt at sige om Peter Feher. En mand der er vellidt hvor end han kommer og som er yderst respekteret for det arbejde han har udført i de klubber han har repræsenteret. Feher er skolet og formet af sine mange år i FCN, og kender dermed indgående AaBs fodboldchef Søren Krogh. Dette er bestemt ikke diskvalificerende, da man må forvente, at en kommende AaB træner kommer til at arbejde tæt sammen med fodboldchefen, når resterne af strategi “Nordkraften” skal støbes og formes. Spørgsmålet er nu bare, om Feher er et stort nok navn for AaB og Inge André Olsen? Jeg har min tvivl. Siden Inge André tiltrådte, har han vist, at han ikke er bange for at tage nogle chancer med de folk han omgiver sig med, samt ikke mindst det, at han virkelig har sat sit eget hold. Feher er yderst respekteret som assistenttræner/First Team Coach, og spørgsmålet er, hvor AaB tror de kan få mest ud af Fehers evner? Med de skudsmål han får med på vejen, hælder jeg mest til assistenttrænerrollen. Mon Inge André er enig?
Som jeg teasede for i starten af denne artikel, så har jeg også et kontroversielt valg med. Det er et navn som ikke er blevet nævnt så flittigt som de andre, som jeg allerede har gennemgået, men som bestemt bør nævnes, om ikke andet, så for at få lukket den én gang for alle.

Alexander Zorniger 
Manden der ene mand var ved at smadre infrastrukturen i Brøndby, kortslutte alt talentarbejde og kun få sekunder fra at føre Brøndby frem til deres første danske mesterskab i mere end ét årti.
Alt skriger bare Nej Nej Nej….. Men der er noget ved Zornigers spillestil som bør få Inge André Olsen til lige at hive en reference eller to på manden. Zorniger er skolet af Red Bull spillestilen, en spillestil som man i AaB tydeligt skeler en del til. At se Zornigers Brøndby spille med den intensitet og presspil var intet andet end hæsblæsende! Hans tilgang til spillet på banen flugter fuldstændigt med det som AaB søger, men så slutter det nok også der! Zorniger beviste i Brøndby, at han er alt andet end det som “Nordkraften” lægger op til. Ungdomsarbejde er ikke noget Zorniger bruger tid på, hans ledelsesstil sled spillerne op, og så fremstod han som en enevældig hersker på Vestegnen. Det er værdier som på ingen måde matcher AaB, og derfor bør al snak om Zorniger som kommende AaB træner stoppe her….. Men altså, det presspil han står for.. Jeg kan lige se det for mig…

Det bliver spændende at se, hvem Inge André hiver op af hatten. Bliver det en af de 4 navne jeg netop har gennemgået eller bliver det en, for os nordjyder, totalt ukendt mand, hvis profil lige har fået en tur igennem AaBs datasystem? Det ved kun Inge André.
Én ting er sikkert og det er, at det er Peter Feher der står i spidsen for AaB, når de fredag aften gæster Randers FC.